Hoi, hoe kunnen we je helpen?
Stel je vraag en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.

sluiten

Outstream Video Awards maart

Outstream video is tegenwoordig niet meer weg te denken uit de wereld van online video advertising. Maar wat is het eigenlijk? En wat maakt dat sommige video’s een award verdienen? Dat lees je hier.

Laten we eerst maar eens beginnen met een korte uitleg: outstream video advertising is een manier van adverteren waarmee video advertenties buiten video players, zoals YouTube, inzetbaar zijn. Denk bijvoorbeeld aan video advertenties in social feeds of in nieuwsartikelen. Dat laatste noemen we inarticle video.

Nog een stukje theorie

De tegenhanger van outstream is -hoe verrassend- instream video advertising. Dat zijn de zogenaamde ‘pre roll’ video advertenties die je op YouTube ziet voordat je een filmpje bekijkt. Er zijn zelfs ook advertenties die na een video beginnen met spelen. Zelf vraag ik me af of iemand die ooit ziet, maar dat terzijde.

Het belangrijkste verschil tussen outstream en instream zit hem in de manier van communiceren. Instream is een vorm van ‘forced advertising’. Het verplicht de gebruiker om een commercial te bekijken.

Gelukkig is deze tak van sport continu in ontwikkeling. Zo kwam YouTube tot de conclusie dat reclamespotjes van dertig seconden die niet kunnen worden weggeklikt, behoorlijk irritant zijn. Ook zijn steeds meer video-advertenties na een paar seconden weg te klikken, maar je zult ze toch gedeeltelijk moeten uitzitten.

De outstream video begint pas met spelen als 50% van de video in beeld is. De lezer kan ervoor kiezen om door te scrollen en verder te lezen of de video te bekijken. Deze manier van adverteren noemen we ‘non forced advertising’. Je wordt als lezer tenslotte niet gedwongen om te kijken en kunt ongestoord verder lezen. Tenzij het een interessante video is natuurlijk …

Awards

En interessante video’s zien we veel voorbij komen. Daarom willen we graag elke maand de beste drie video’s te kiezen. Wanneer we een hele toffe video tegenkomen dan verdient die de extra advertainment nominatie.

Uiteraard zijn er voor deze vorm van advertising verschillende do’s en dont’s. Zo moet de video relevant zijn voor de kijkers. De omgeving waarin de video staat, is dus heel belangrijk. Je zet ook geen advertentie van Tena Lady in de Panorama.

In de keuze voor de top drie houden we rekening met deze drie basisprincipes:

  1. Maak gebruik van ondertiteling. 80 tot 90% van het surfgedrag vindt in eerste instantie plaats zonder geluid. Dus bij ads met gesproken tekst is ondertiteling onmisbaar.
  2. Zorg dat de video in diverse formaten beschikbaar is. We weten allemaal hoe irritant het is als je een video voor desktop op je mobiel moet afspelen. In zo’n geval haken veel mensen af.
  3. Zorg dat de afzender en boodschap van de advertentie al in de eerste seconden duidelijk zijn. Nu wordt dat vaak pas tegen het eind duidelijk. Dit is gebaseerd op de (redelijk achterhaalde) gedachte dat de kijker op de bank zit en ‘gedwongen’ is de reclame helemaal uit te kijken.

Tromgeroffel …

Hier is hij dan: onze top 3 van maart 2018.

 

1. 

Merk & campagne: Ecco Crepetray 

Creatie: Ecco Leather en Studio Beng Beng

Media: Super Digital & UM   

Wat ons betreft de winnaars van Maart! Deze video van Ecco is kort en duidelijk. Ideaal voor de inzet van outstream video doordat het logo en de schoen meteen goed in beeld komen. De interactieve features nodigen uit tot interactie en geven een extra dimensie aan de video. De video is ontwikkeld door studio Beng Beng in nauwe samenspraak met ECCO. Keep up the good work!         

 

 

 

  2.

Merk & campagne: ANWB Wegenwacht voor de zaak  Media: Wavemaker    

ANWB en Wavemaker hebben gekozen voor een korte video van twintig seconden, voorzien van logo en ondertiteling. Kort, duidelijk en relevant voor de zakelijke doelgroep.

 

 

 

   3.

Merk & campagne: Dockers Always On     

Via onze tech partner Teads zagen we een gave video van DOCKERS voorbij komen. Deze video’s beginnen met een logo, zijn ondertiteld en door de persoonlijke touch zijn ze nice to watch. Een verdiende plek dus in de outstream video top 3 van maart 2018. Het bureau dat verantwoordelijk is voor de creatie en media inzet mag zich bij ons melden.

 

 

Advertainment Factor

Merk & campagne: BMW X2  

Creatie: Kingsday  

Media: Super Digital en UM  

De combinatie van tekst video en call to action maakt deze creatie van BMW tot winnaar van de advertainment factor van maart. De video alleen al nodigt uit om te bekijken en matcht goed met de positionering van deze BMW X2.   

 

We hebben geprobeerd voor elke video te achterhalen welke partijen de creatie en media-inzet hebben gedaan. Helaas is dat niet in alle gevallen gelukt. Dus mocht je ook in dit rijtje thuishoren, let us know!

Lees hier ook het blog op marketingfacts.nl.